Turtips til sommeren: Bunesstranda i Lofoten

Er du på ferie i Lofoten bør du legge turen innom noen av de vakre strendene. En liten båttur fra Reine i Lofoten finner du Bunesstranda, en av verdens vakreste strender.

 

Selv om Bunesstranda ligger i et isolert område og at du kun kan ankomme stranden til fots eller i båt/kajakk, så er det en svært enkel tur å gjennomføre. Ca. 5 km å gå totalt. Turen er ikke krevende fysisk eller teknisk, og den passer derfor perfekt som familietur eller som en tur hvor det bare er å nyte fantastisk natur.

 
 

Bildet ovenfor: Reiser du med båt i fjordene og skjærgården fra Reine til Vindstad, så får du verdens vakreste natur med på kjøpet av fergebilletten.

Den enkleste måten å komme seg til Bunes på er å ta båten i fra Reine, og i høysesongen går det daglige avganger med Fjordruta fra Reine til Vinstad.

 
Bunes-Lofoten-26.jpg
 

Båten legger til kai i den vesle bygda Vinstad, et herlig kystsamfunn med gamle hus og sjøboder som oser av tidligere tiders kystkultur.

 
Vakre Vindstad

Vakre Vindstad

 

Et par personer bor her fast hele året, men om sommeren er de fleste husene godt besøkt av familie og venner som bruker de som hytte- og fritidsbolig.

 

Rett ovenfor fergeanløpet er det en liten kafé som drives på dugnad noen timer på ettermiddagen 6-8 uker om sommeren (som regel er den åpen hver dag i skolens sommerferie, men enkelte dager kan den være stengt).

Bildene ovenfor fra Kafe Amanda er alle fotografert av Bente Cecilie Krogh ved Vindstad Grendelag. Se Facebook-siden til kafeen->

Kafeen holder til i det gamle skolebygget. Alltid god kaffe, smakfulle vafler og bakst. Supper serveres av og til. Gul bygning, lett synlig fra bryggen der passasjerbåten anløper. Skolebygget har også det eneste toalett-tilbudet i området. Toalettet er det eneste i området og det er åpent døgnet rundt mai - september.

Den lokale veien langs vestsiden fra Vindstad til stedet Bunesfjorden er ikke tilsluttet andre veinett.

Den lokale veien langs vestsiden fra Vindstad til stedet Bunesfjorden er ikke tilsluttet andre veinett.

Turbeskrivelse

Fra Vindstad er det lett å følge kjerreveien til bunnen av Bunesfjorden hvor det går sti over Einangen til den flotte sandstranden Bunessanden.

Bunesfjorden er en kort fjordarm av Forsfjorden i Moskenes kommune i Nordland. Den strekker seg nesten to kilometer i nordøstlig retning fra innløpet mellom bygdene Vindstad, på vestsiden, og Engelsneset, på østsiden, inn til bunnen hvor bygden Bunesfjorden ligger. Fjorden er omgitt av fjell med høyder på 300–500 moh. (Kammen i øst, 514 moh., og Bisplua i vest, 597 moh.).

Rett før du kommer til enden av veien innerst i Bunesfjorden, så står det et skilt i veikanten til Bunesstranda. Følg denne stien videre innover dalen. Den aller siste biten før Bunesstranda åpenbarer seg går i en liten motbakke. Vel framme på toppen velter synet av den storslåtte Bunesstranda imot deg.

Bunesstranda sett fra Helvetestinden.

Strandparadiset

Bunesstranda er akkurat slik du ser det på bilder — du trenger ikke film og foto. Vannet er akkurat så krystallklart som bare Lofoten kan være, fjellene like majestetiske og stranden like kritthvit som du drømte om.

Barna vil elske å løpe rundt på Bunesstranden, sikkert mange voksne og vil hive seg med på strandleker. Her er det sanddyner og finkornet myk sandstrand. Strandområdet er stort mellom de høyreiste fjellene, og det er plass til alle.

Bunesstranda ligger nordvestvendt, omgitt av ruvende vegger. Varmt og solbadet på en god sommerdag, forblåst og øde når vestaværet slår inn.

Glem ikke fergetidene mens du er her i målløs beundring.

Telting ved stranden

Telt er ypperlig å ha med til overnatting ved stranden. Om du velger å telte her, så pass på å ikke plassere teltet slik at det kan bli truffet av steinskred fra fjellene omkring.

Bunesstranda ligger nordvestvendt, omgitt av ruvende vegger. Varmt og solbadet på en god sommerdag, forblåst og øde når vestaværet slår inn. Skal du overnatte i telt, så sørg for å finne en plass et stykke langt opp på den enorme sandstranden, og sjekk værmeldingen godt.

Når det gjelder brendsel, så er det lite rekved å finne, så baser deg på primus, selv om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Mange spør om regler vedrørende telting på Bunesstranden. Vi kan opplyse om at du kan telte lovlig her og ellers gjelder de norske teltreglene, som du kan lese fullstendig her ->

Ellers som vanlig i norsk friluftsliv er det fornuft, folkeskikk, og godt humør som gjelder pluss alltid en vennlig formaning; Husk å rydde etter deg og ta med deg absolutt alt du hadde med deg på turen.

Friluftsliv, natur og fugleliv

Ta gjerne med fiskestang. Fisken biter villig her. Se etter havørn i fjellsidene. Området ved Bunesstranden er et viktig hekkeområde for sjøfugl, som toppskarv, krykkje, teist og tyvjo. Rovfugl som kongeørn, havørn og noen falkearter hekker også her.

Herlig flora nært inntil strandområdet.

Herlig flora nært inntil strandområdet.

Det omkringliggende landskapet kjennetegnes av et unikt landskap med høye og smale tinderekker omgitt av åpne havområder, et sjeldent naturfenomen i global sammenheng.Lofoten ble tidlig isfritt etter siste istid, og fjellfloraen i Norge kan derfor ha sine eldste forekomster i Lofoten. Dette er rett og slett arktisk villmark på sitt aller beste!

Dette er en flott familietur. Den tar ca. 2 timer langs gammel vei/sti.

 En tur i høyden

Før du går ned til stranden kan du eventuelt vurdere om du vil utvide turen opp til Helvetestinden. Turen opp til Helvetestinden er adskillig mer krevende enn turen til Bunesstranden, så ta det med i betraktning før du går opp til de svimlende høyder. Om du har høydeskrekk eller har begrensninger på fysikk ogf mosjon, så holder det med at du tar bare første etappe og ender turen oppe på den første fjellryggen.

Utsikt ned til Bunesfjorden fra den første delen av oppstigningen til den første fjellryggen på turen til Helvetestinden.

Utsikten når du kommer opp på den første ryggen er ubeskrivelig!

Fortsetter du turen opp mot Helvetestinden, så vil stien på ryggen smalne ganske mye, og enkelte steder kjenner du det virkelige magesuget av den magiske utsikten.

Luftig! De siste meterne opp til Helvetestinden.

Nært toppen blir det litt luftigere men aldri farlig. Man kan velge å gå midt på ryggen, elle følge stien på kanten.

Den siste etappen mot toppen skjer på forsiktig vis og noen steder vil også bruke armene til å klatre opp.

På toppen er følelsen av å ha klatret helt frem, rett og slett magisk og det er bredt nok til å sitte lenge og bare nyte utsikten ned mot Bunesstranden.

På alle kanter er det 600 meter rett ned og du får følelsen av at du svever. Himmelsk!

God tur!

Bildet ovenfor: Fotografert i fjellsiden ovenfor Vindstad. Vi ser sørøstover i retning Reine.


Viktig!

  1. Turen til Bunesstranda er enkel å gjennomføre for de fleste. Den eneste motbakken i løpet av turen er opp fra Bunesfjorden da vi skal over bakketoppen Einangen, men bratt er det ikke. Skal du utvide turen til å gjelde Helvetestinden så vil du møte på en del bratte partier og en del klyving over steinuer opp til fjellryggen. Med dårlige knær kan det være lurt å ikke gå til Helvetstinden.

  2. Ha med nok vann på turen, det er ingen muligheter for påfyll underveis, unntatt i bygda Vindstad. Nå er det ikke lange fotturen fra Vindstad til Bunesstranda, så om du skulle gå tom for vann, så er det ikke krise.

  3. Eneste toalettet i området er i det gamle skolebygget i Vindstad, der også kafeen holder til. Toalettet er åpent døgnet rundt fra mai til september, også de dager kafeen er stengt. Det er også en utedo på Bunesstranden, men det har vært snakk om å rive den. Vi har ikke klart å verifisere om den fortsatt vil bli stående der i 2021, slik den sto der sist vi besøkte stranden.

  4. Bunesstranda er en del av Lofotodden nasjonalpark som ble opprettet i 2018. Husk at du er gjest i naturen og at du forlater den uten spor etter deg. Ser du rusk og rask, eller strandsøppel, så ta det gjerne med deg det du kan bære selv. Meld fra til nasjonalparken om det skulle være ting som forsøpler eller annet av skade på natur -> Lofotodden nasjonalpark.

  5. Kle deg etter forholdene, men ta med nok klær til et eventuelle væromskifte. Terrenget er åpent og værhardt, og det som er trivelig, kan på minutter bli til brutalt spesielt på høyder som Himmeltinden. Sommerstid er det ganske gitt hva du tar med deg av plagg ved å følge værmeldingen og det holder seg stabilt gjennom dagen enten det er godt eller dårlig vær. Men ellers i året vil vi anbefale følgende plagg på turen:

  • Regntøy.

  • Tynn vindjakke og turbukse

  • Undertøy i ull/ullblanding + ekstra skift

  • Sokker med mye ull og god passform + ekstra skift

  • Fleecejakke eller tynn varmejakke

  • Lue

  • Ullvotter eller andre vanter/votter som er varme selv når de er våte

  • Gode sko er viktig. Om sommeren holder det med joggesko/tursko ved tørt vær. Fjellsko er bankers året rundt.


Lofotodden Nasjonalpark

Lofotodden nasjonalpark ble opprettet i 2018, og er den 40. nasjonalparken i Norge. Nasjonalparken ligger ytterst i Lofoten, i kommunene Moskenes og Flakstad, og har et areal på 99 km2, hvorav 86 km2 er landareal og 13 km2 er sjøareal.

Bildet ovenfor: Horseid er en dal og en nedlagt gård i Moskenes kommune i Nordland. Stedet ligger ved Horseidvika på nordvestsida av Moskenesøya og er den nordligste av gårdene i kommunen. I likhet med Bunes litt lengre sør på øya har Horseid ei stor og iøynefallende sandstrand.

Lofotodden nasjonalpark har landskaps- og naturtyper som ikke finnes i andre norske verneområder, med sitt særpregete og unike landskap med smale, høye tinderekker omgitt av åpne havområder og dype fjorder.

Nasjonalparken har en rik fjellflora til tross for næringsfattig berggrunn. Lofoten var ett av områdene som ble tidligst isfritt etter istiden, derfor finner vi noen av de eldste forekomstene av enkelte fjellplanter akkurat her.

Havhest, med sitt karakteristiske nebb og stive vinger, er en typisk representant for mange sjøfuglkolonier. Arten har imidlertid gått kraftig tilbake langs Norskekysten. Arten begynte å hekke i Norge på 1920-tallet, og tidlig på 1990-tallet var antallet ca. 8000 reproduserende individer. I de siste 20 årene er bestanden omtrent halvert, og havhesten ble rødlistet i 2010 som nær truet. Mulige forklaringer er klimaendringer og mindre tilgang på fiskeslo fra kommersielt fiske. Ved undersøkelse av døde havhester har de funnet store mengder av plastbiter i magen. Noe som har gjort at den faktisk hadde sultet i hjel.

Havhest, med sitt karakteristiske nebb og stive vinger, er en typisk representant for mange sjøfuglkolonier. Arten har imidlertid gått kraftig tilbake langs Norskekysten. Arten begynte å hekke i Norge på 1920-tallet, og tidlig på 1990-tallet var antallet ca. 8000 reproduserende individer. I de siste 20 årene er bestanden omtrent halvert, og havhesten ble rødlistet i 2010 som nær truet. Mulige forklaringer er klimaendringer og mindre tilgang på fiskeslo fra kommersielt fiske. Ved undersøkelse av døde havhester har de funnet store mengder av plastbiter i magen. Noe som har gjort at den faktisk hadde sultet i hjel.

Lofotodden nasjonalpark er et viktig hekkeområde for flere sjøfugl- og rovfuglarter. Lofotodden har også en lang kulturhistorie med spor etter bosetting helt tilbake til steinalderen. Forekomst av eldre kulturminner, gir sammen med spor etter nyere tids bosetting langs yttersida av Moskenesøya, området svært stor tidsdybde.

Velkommen inn til Lofotodden nasjonalpark!

Kilde: Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland, og Lofotodden nasjonalpark


 Padleopplevelser i verdenstoppen

Lofoten et paradis for alle som elsker å padle mellom øyer, holmer og skjær i en kajakk. Her får du lange, kritthvite strender, fjell som stuper rett ned i vannet, nydelig skjærgård, rikt fugleliv og et levende kystsamfunn.

Hvorfor ikke padle til Bunesstranda?

Det er hovedsaklig 3 padleleder til Bunesstranda;

1. Fra Reine hvor du padler helt innerst i Bunesfjorden og går resten over dalsiden til stranda, akkurat slik fotturistene som kommer gående fra Vindstad gjør. For både nybegynnere og erfarne padlere er denne padleruten den vi anbefaler da den er den er den tryggeste av alternativene i og med at den går “innaskjærs” i Reinefjorden. Fjordområdene ved Reine er allikevel store og brede og gir litt følelse av “åpent hav”, så ha respekt for vær og sjø.

2. Det beste alternativet hvor du padler helt inn til sandstranden på Bunesstranda er denne: Kjør til Ytresand og padle ut fra stranden her og følg kystlinjen sørover helt til du padler inn til Bunesstranden. Denne padleturen anbefaler vi å kun utføre i pent vær og rolig sjø. Hold deg så nær land langs hele padleturen. Dette er mange timers padletur og egner seg kun for den erfarne havpadler. Dette er som nevnt langtur og vi anbefaler å dele opp turen i 2 dager og 3-4 dager inkludert returen.

3. Det røffeste alternativet er å padle ut fra Å. Følg kystlinjen sørover til sydtuppen av Lofotodden, så padler du nordover langs den vestlige yttersiden av Moskenesøya helt til du ankommer Bunesstranda. Denne turen vil ta over anslagsvis 10-11 timer, så det anbefales å dele turen opp i 2-3 dager i en retning, og 5-6 dager.

kajakk-04.jpg

Lei en kajakk i Reine

Telefon +47 99223228 for for spørsmål om å leie kajakk.

Reine Adventure har også kajakker til utleie:

 Avgangstider båt

 

Fyll inn hvor du ønsker å reise fra, så presenterer reiseplanleggeren alle avgangstider for deg.

I dette tilfellet om du skal reise til Bunesstranda, så setter du inn Reine på avreisested og Vindstad på ankomssted, og motsatt på tilbakereisen

God tur!

 

Reis så mye du vil i Nordland for kr. 990,-

Med Nordlandspasset kan du reise så mye du vil med hurtigbåt og buss i hele Nordland, i syv dager for kun 990,- for voksne og 495,- for barn.

Nydelige omgivelser ved passasjerbåtbryggen på Vindstad.

Nydelige omgivelser ved passasjerbåtbryggen på Vindstad.

Nydelig transportetappe. Bare det å reise med passasjerbåten fra Reine til Vindstad er en mektig opplevelse i seg selv og verdt turen alene.

Nydelig transportetappe. Bare det å reise med passasjerbåten fra Reine til Vindstad er en mektig opplevelse i seg selv og verdt turen alene.

 

 Via vårt booking- og samarbeidssystem så er du sikret de beste priser om du bestiller overnatting nedenfor.

 

van-.22.14.jpg

Van-ferie?

Klikk på linken for å sjekke ut vans.

Foto: Lofoten Vanlife


Sommerferie i Norges nettside finner du flere flotte tur- og ferieforslag for sommeren 2021.